Seminar Mecenaten en nalatenschappen werven

Datum: 5 april 2018

Locatie: Van der Valk Leusden-Amersfoort

Direct inschrijven

Gids Nalatenschap en Gids Mecenas organiseren in samenwerking met Arjen van Ketel en Merijn Vos het Seminar ‘Mecenaten en nalatenschappen werven’. Omdat dit hét moment is waarop goede doelen zich daarop moeten (gaan) richten. Ook de generatie van de baby-boomers is begonnen met nadenken over de laatste levensfase. Zij voelen zich verantwoordelijk voor onze aarde en de wereld waarin wij leven. Daarbij beschikken zij meer dan gemiddeld over een relatief groot vermogen waarmee zij ook na hun dood van betekenis willen zijn voor een goede zaak.

Hoe doe je dat? 

  • Hoe werf je als goed doel mecenaten en nalatenschappen? 
  • Hoe creëer je draagvlak en betrokkenheid bij jouw organisatie? 
  • Hoe begin je te spreken over zoiets precairs als een nalatenschap?
  • Hoe promoot je jouw organisatie met respect voor de zelfstandige, maar soms ook kwetsbare oudere?

Mecenaten en nalatenschappen werven, vergt veel geduld en een consistent beleid. Maar hoe dan?

Speciaal ontwikkeld voor:

Directies, managers en fondsenwervers van fondsenwervende instellingen zoals goede doelen, musea, onderzoeksinstituten etc.

Programma:

13.00 - Ontvangst met koffie/thee

13.30 - Welkom

13.35 – Motieven en barrières rond het goede doelen testament

  • Wat stimuleert of weerhoudt mensen bij het begunstigen van een goed doel in het testament?
  • Hoe kunnen non-profit organisaties die kennis gebruiken bij de werving?

Spreker: Arjen van Ketel, zelfstandig adviseur en trainer nalatenschappen

14.15 - Vragen

14.25 – Mecenaten werven

  • Wat bedoelen we nu eigenlijk met Mecenaat?
  • Strategische wervingsaspecten ten aanzien van Mecenaat.

Spreker: Merijn Vos, adviseur FoxRenard

15.05 - Vragen

 

 

15.15 - Pauze

15.45 – Korte workshop waarin de nieuwste inzichten direct vertaald worden naar de eigen wervingspraktijk van ieder goed doel.

Keuze uit:

Workshop 1. De praktijk van werven van nalatenschappen.
Workshop 2. De praktijk van werven van mecenaten

16.45 – Plenaire afronding

17.00 - Netwerkborrel

Over Arjen van Ketel

Drs. Arjen van Ketel startte als fondsenwerver voor Milieudefensie. Daar ontwikkelde hij de ledenwerving, het werven van subsidies en aanvragen bij vermogensfondsen. Daarna werkte hij voor de fondsenwervingsbureaus Delphi, WWAV en zijn eigen consultancypraktijk. Vanaf 2001 specialiseerde Arjen van Ketel zich in het werven van nalatenschappen. Hij ontwikkelde nalatenschappenprogramma’s voor grote en kleinere organisaties.
Arjen schreef het Handboek Nalatenschappen en geeft trainingen en workshops over het werven van nalatenschappen.
Arjen leidt het jaarlijkse grote onderzoek naar nalatenschappeninkomsten, de Legacy Foresight Monitor in Nederland en ook vertegenwoordigd hij hier Free Wills Month.
www.arjenvanketel.nl;  arjen@arjenvanketel.nl; www.legacyforesight.nl

Over Merijn Vos

FoxRenard is een adviesbureau op het gebied van integraal inkomstenmanagement. Het bureau is gespecialiseerd in alle aspecten van Fundraising en Development. FoxRenard richt zich op zowel (culturele) instellingen, bedrijfsleven, overheden (rijk, provincie, grotere gemeenten) als belangrijke fondsen.

Merijn was hoofd development bij grote Nederlandse musea, Hermitage, Scheepvaartmuseum en Stedelijk Museum Amsterdam. Bij alle drie de musea heeft hij een ruime ervaring opgedaan aan sponsoring en fondsenwerving bij particulieren, bedrijven, fondsen en overheden.

Sinds 2011 adviseert hij - als zelfstandig adviseur - culturele instellingen en andere non-profits bij strategische en inkomstenvraagstukken.
www.foxrenard.eu

Over Gids Nalatenschap en Gids Mecenas

Sinds 2012 geeft Insite Media de Gids Nalatenschap uit en sinds 2017 de Gids Mecenas. Deze gidsen verschijnen tweemaal per jaar en bevatten naast informatie van de goede doelen zelf, ook artikelen en tips met betrekking tot nalatenschappen en mecenaten. Elke deelnemer krijgt tevens zijn eigen pagina op de website www.gidsnalatenschap.nl of www.gidsmecenas.nl en mag daarop 12x per jaar een nieuwsbericht plaatsen. 

In april wordt de Gids Nalatenschap meegezonden naar alle abonnees van omroepblad EO Visie, in september naar alle abonnees van NCRV Gids. Oplagen resp. 100.000 en 160.000 ex. De Gids Mecenas wordt in november meegezonden met Elsevier magazine en Quote, Oplagen resp. 75.000 en 45.000.

Locatie

Van der Valk Hotel Leusden-Amersfoort  |  Philipsstraat 18  |  3833 LC Leusden

Kosten

Voor het seminar betaalt u € 95,- per persoon. Koffie, thee en consumpties tijdens de netwerkborrel zijn hierbij inbegrepen. Deelnemers aan de Gids Nalatenschap of Gids Mecenas 2017 betalen € 75,-.

Inschrijven

Nieuwe inzichten voor uw eigen wervingspraktijk